Gyula Város

cimgyulavaros

gyulavaros

Gyula élénk idegenforgalmával az ország egyik legkedveltebb üdülővárosa, Békés megye turisztikai központja. A város kellemes klímájával, árnyas parkjaival, nyugalmával ideális hely a pihenéshez. Gyula gazdag műemlékkincsével és történelmi múltjával a Dél-Alföld egyik legjelentősebb kulturális központja.
A város legfőbb vonzereje az egykori Almásy kastély 8,5 hektár területű természetvédelmi területté nyilvánított ősparkjában létesült Várfürdő. Az 1985 óta gyógyhelynek minősített fürdő 19 medencéjével a Magyar Fürdőszövetség által meghatározott legmagasabb kategóriájú, négycsillagos strand- és gyógyfürdő minősítést nyerte el. Az évek óta folyamatosan szépülő fürdőben új, fedett élménymedencékkel, megújult gyógyászattal, gyermek-víziparadicsommal, wellness központtal, pezsgőfürdővel, hullámmedencével várják a vendégeket. A Várfürdő mellett található Gyula másik legfontosabb látnivalója a XV. században épült, s Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavára, amelyben újra működik a vármúzeum. A földszinten található várbörtön, éléstár, sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, amely egyben múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna. Az emeleten várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályok, várúri hivatali szoba, a szandzsákbég fogadószobája, fegyvertár, alabárdos terem és lovagterem látható. Gyula egyik leglátogatottabb nevezetessége az Erkel tér sarkán álló egyemeletes, empire stílusú polgárház, melyben az ország második legrégebbi cukrászdája, az 1840 óta működő híres Százéves cukrászda található. A szomszédos Ladics-házban pedig a XIX. és a XX. század vidéki polgári elitjének életét bemutató kiállítást tekinthetünk meg.
A város nevezetességei közül érdemes még felkeresni a megyében egyedülállóan díszes ikonosztázáról ismert görögkeleti templomot, Kossuth-díjas festőművészünk, Kohán György hagyatékából összeállított kiállítást, a város gyönyörű templomait és más műemlékeit. Gyulán született Erkel Ferenc, az egyik legnagyobb magyar zeneszerző a nemzeti opera megteremtője, himnuszunk zeneszerzője, akinek a szülőháza ma múzeum.
A fürdőzés, kirándulások és szórakozási lehetőségek mellett nem elhanyagolható a gyulai gasztronómiai kínálat sem.
A világhírű Gyulai kolbász mellett a Gyulai Húskombinát más díjnyertes termékeit is megkóstolhatják és megvásárolhatják a vendégek.

forrás: www.iranymagyarorszag.hu
fotók: gyulainfo.hu

H&H Color Lab